Škraping

ŠKRAPING - INTERNATIONAL TREKKING RACE 

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema, otočkim rječnikom, škrapama - oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu sa 160 sudionika, a „Škraping Tkon – otok Pašman 2019“ brojio je preko 1.400 trkača iz 11 europskih zemalja.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije; Ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, Active, cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao te na cijeli Zadarski arhipelag i Light cca 6 km ili Obiteljska staza, namijenjuena djeci i odraslima koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi.

Cilj Škrapinga je podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja i promoviranja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima, te podizanje svijesti o očuvanju okoliša, prirodnih ljepota i tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine otoka Pašmana kao i održivi razvoja otoka sa ciljem ostanka posebno mlađe populacije na otoku, uz mogućnost razvitka personalnog odnosa prema gostu kao prijatelju kojeg rado susrećemo i koji je dobrodošao u zajednicu, aktivirati resurse zajednice, promovirati načelo “NO HARM” (održiv razvoj i pripadnost Mediteranu kao djelu zajedničkog prostora uz očuvanje različitosti).

Svrha ove kulturno-turističke inicijative je približiti Tkon (Otok Pašman) bližoj i široj zajednici promovirajući ga kao prepoznatljivo mjesto susreta prijatelja, sigurnog mjesta za mladež i djecu, mjesto odmora obitelji uz antistres aktivnosti igru, sport i druženje u očuvanoj prirodi prepunoj bioraznolikosti koju treba otkriti i sačuvati kao baštinu svih nas te uz isticanje nematerijalne i materijalne kulturne bašitne otoka Pašmana sa težištem na Tkon.